Sustainability
VORES MISSION:
Ninyes er stiftet i 2021, med en mission om at lave en secondhand platform med så mange bæredygtige fashion brands som muligt. Brands der har fokus på kvalitet og deler samme bæredygtige værdier som os. Vi har i sinde at give tøj flere liv, og vil gøre det om, og om igen.
Vi samarbejder med bæredytige fashion brands, og tilbyder deres kunder at kunne sende tøj eller accessories tilbage til Ninyes fra disse brands, hvor vi derefter sammen finder en ny glad køber.
Vi tilbyder kun secondhand varer i særdeles høj kvalitet som kan, og skal bruges skifte hænder mellem forbrugerne.
TEKSTILINDUSTRIENS PÅVIRKNING
Fast fashion - en konstant trangt til nyt. En primær synder til det nulevende overforbrug i Fashion industrien. En konstant produktion af varer, primært til en meget lav pris. Det har haft, og har stadig en meget stor indflydelse, i specielt den 3. verden, hvor størstdelen af produktionen har fundet sted i flere årtier.
Produktionen af råmaterialer og metervarer kræver enorme mængder af vand og kemikalier, samt pesticider til dyrkelsen af råmaterialer såsom bomuld. Efterspørgslen af nyt tøj, uden et bæredygtigt take, efterlader et massiv ‘footprint’ på vores klode, grundet det store forbrug af vand, kemikalier og energi, brugt til produktion.
Der er blevet udviklet mange nye forretningsmodeller for at mindske overproduktion, og for at præge forbrugerne til at købe færre styks tøj, i en bedre kvalitet, som har et ‘længere liv’.
Alt designet til at kunne genbruges eller udlejes, for at favne det cirkulære forbrug.
Drivhusgasser: Det anslåes at fashion industrien står for 10% af det samlede CO2 forbrug på verdensplan. Det er mere end samtlige internationle flyverninger og søfart til sammen.
Vandforbrug: Det kræver mange litter vand og kvadratmeter land, at få produceret metervarer. Til en enkelt T-shirt bruger man igennemsnit 2.700 liter vand. Sammenlignet med én persons væskeindtag, er det svarende til 2,5 års forbrug.
Vandforurening: Tekstil produktion anslåes til at stå bag 20% af alt vandforurening, grundet indfarvning og efterbehandlingsprodukter der bliver brugt. Ydermere, så står en tørrings-process af syntetiske metervarer for 35% af al’ udledning af mikroplast.
Tekstil-skrald eller lossepladser: Siden 1996, har borgere i EU købt 40% mere tøj pr. person, og prisen pr. stykke tøj er markant faldet, hvilket har resulteret i en kortere livscyklus for fast fashion produkter.
Måden mange skiller sig af med sit tøj på har ændret sig, og i dag smider flere deres tøj ud frem for at donerer det til adskillige forskellige NGO’er.
EU borgere bruger i gennemsnit 26kg. tøj om året og 11kg. af dem bliver smidt ud.
Ud af alt vores brugte tøj i EU genanvendes blot 13% og de resterende 87% bliver enten til store lossepladser af tøj, eller brændes.
Kilde: Det Europæiske parlament
GENBRUG BETYDER NOGET
Vores årtier lange overforbrug har taget hårdt på naturens ressourcer. Det bedste vi kan gøre, er at købe mindre, og genbruge mere. Hvis alle forbrugere i år købte et enkelt nyproduceret stykke mindre, og i stedet erstattede det med et secondhand produkt, ville vi samlet kunne spare 18.700 fyldte skraldebiler, eller svarende til 66 milioner træers CO2 optag på ét enkelt år.
1. Køb mere secondhand, frem for nyt. Det reducerer fashion industriens CO2 aftryk med 239kg-CO2 pr. år. Inden du køber nyt, så tjek om du kan finde det som secondhand.
2. Hæng dit tøj til tørre frem for at tørretumble det. Det reducerer dit CO2 aftryk med 203 kg-CO2 pr. år.
3. Shop mere fra de bæredygtige brands. Det reducerer dit CO2 aftryk med 106kg-CO2 pr. år. Kig efter økologisk bomuld og Recycled/Upcycled materialer.
Kilde: The Green Story Inc. and GlobalData Consumer Survey
MÆRKERNE VI ARBEJDER MED
Vi samarbejder kun med brands der sætter kvalitet før kvantitet. Som producerer produkter med tanke på, at de kan holde længere end gennemsnittet, og brands der sigter mod at blive endnu mere bæredygtige end de er i dag.
Alle samarbejdspartnere skal kunne opfylde mindst to kriterier.
De skal kunne fremvise at 75% af deres metervarer er produceret bæredygtige materialer. Dernæst skal de kunne fremvise de rette certifikationer som OEKO-TEX og GOTS, der opretholder visse standarder for medarbejderne på fabrikkerne.
HVORDAN VI KOMPENSERER VORES CO2
Vores målsætning er at minimerer CO2 udledningen ved at sælge bæredygtigt secondhand frem for ny-produceret tøj
I det første kvartal af 2021 startede vi med at måle vores egen CO2 aftryk på de ting, hvor vi har direkte indflydelse.
-
Forsendelser fra forbrugeren til Ninyes-FI HQ, kunde til kunde, og fra Ninyes-FI HQ til kunden. De fleste af vores forsendelser vi modtog, var sendt med genbrugte papkasser eller poser.
I 2020 var den gennemsnitlig CO2 udledning hos Matkahuolto pr. pakke 340g-CO2.
Hvordan forbrugeren kommer til/fra drop-off-center hos Matkahuolto er ikke medregnet. -
Alle forsendelser fortaget af Ninyes er med papirposer lavet af genbrugt materialer.
Kilde: Matkahuolto sustainability report 20202
TANKER, IDÉER, SPØRGSMÅL?
Vi er bevist om at målsætningen med at rede vores klode er at tænke stort, og Ninyes er en lille spiller i den store omstilling. Men vi er glade og stolte over, at vores virksomhed kan være med til at bidrage til et bedre resultat. Da vi hele tiden sigter mod at blive bedre, og tænke endnu mere grønt dag, for dag. Så hører vi gerne fra dig, hvis du tænker noget kunne tilføres eller gøres endnu mere grønt.